A hasnyálmirigy betegségeket, főként a hasnyálmirigy gyulladás értékét bizonyos vizsgálatok segítségével könnyen meg lehet határozni. Ezután további vizsgálatok végzése szükséges a gyulladást kiváltó ok beazonosításához. A hasnyálmirigy által termelt emésztőenzimek feladata a zsírok lebontása. Amikor a hasnyálmirigy gyulladásban van, emelkedett hasnyálmirigy enzim érték mérhető az emésztési folyamat ideje alatt.
Ha több kiváltó tényező járul hozzá a hasnyálmirigy betegségek kialakulásához, az is meghatározható, hogy ezek milyen mértékben felelősek a betegség megjelenéséért. Ezeket a hasnyálmirigy értékeket százalékban szokták meghatározni. A leggyakoribb kiváltó tényezők a következők: epekő, illetve az epevezeték kövesedése, melynek következtében elzáródik az epevezeték (45%); alkoholizmus és túlzott ételfogyasztás, mely az esetek 30%-ánál szerepel kiváltó tényezőként.
A páciensek mintegy 20%-áról általánosan elmondható, hogy a családon belül öröklődő emésztési problémák miatt alakult ki náluk a hasnyálmirigy megbetegedés. A maradék 5%-nál pedig gyógyszerek, vírusos fertőzések és egyéb okok a felelősek a hasnyálmirigy gyulladás vagy egyéb hasnyálmirigy betegségek kialakulásáért. Ezek a hasnyálmirigy enzim érték százalékban kifejezett adatai országonként változhatnak.
A hasnyálmirigy gyulladás során a hasnyálmirigyben termelődő enzimek nem jutnak el rendeltetési helyükre, a patkóbélbe, hanem már a hasnyálmirigy szöveteiben önemésztődési folyamatot indítanak be. Emiatt alakul ki a hasnyálmirigy gyulladás, mely során a páciensek mintegy 15-20%-ánál a hasnyálmirigy egy részének elhalása következik be.