A hasnyálmirigy és epe megbetegedései diétával eredményesen kezelhetőek. A megfelelő étkezés elősegíti a beteg teljes gyógyulását, az epe- és hasnyálmirigy betegségek megelőzését és a jelentkező tünetek visszaszorítását. Epebántalmak esetén a páciens nem képes megemészteni még azokat a friss zöldségeket sem, amelyek igen fontos vitaminokat juttatnának a szervezetbe (pl. paprika).
Hasnyálmirigy problémák esetén kialakulhat cukorbetegség, hasnyálmirigy gyulladás, vagy ami még súlyosabb, akár hasnyálmirigy rák is. A hasnyálmirigy és epe diéta segítségével ezek a problémák megelőzhetőek. A fekete retek orvosolja az emésztési problémákat, ezért a hasnyálmirigy és epe diéta elengedhetetlen részét képezi. Fogyasztása nyersen, lereszelve ajánlott.
A hasnyálmirigy és epe diéta ideje alatt tilos az alkoholfogyasztás, továbbá zsírszegény diétát kell alkalmazni. Kerüljük a fűszeres ételeket, a megterhelő étkezéseket, és növeljük a rostbevitelt. Könnyen emészthető ételeket fogyasszunk kisebb adagokban, napjában többször.
A hasnyálmirigy és epe diéta ideje alatt fogyasszunk sok főzeléket (cékla, sárgarépa, zöldbab stb.), zöldség- és gyümölcsleveseket (burgonya, karalábé, zeller, sütőtök, meggy, alma stb.), teákat (csipkebogyó, citromos tea, hársfa, kamilla stb.), sovány húsokat ( zsírszegény felvágottak, baromfihús bőr nélkül, hal, nyúl stb.). A saláták is kitűnőek erre a célra (vegyes-saláta, burgonyasaláta, céklasaláta stb.). Desszertként pedig fogyasszunk gyümölcsöket (alma, őszibarack, citrom, ribizli stb.), esetleg túrógombócot, mézes süteményeket, vaníliapudingot és piskótát.
És ez diéta? olyan fura hogy kb ez lenne a normális táplálkozás, és nem az a sok szemét amit a mai társadalom “gyermekei” elfogyasztanak. mennyivel kevesebb beteg, és elhízott ember lenne ha kb így étkezne mindenki…..